Pohankové bramboráčky
POHANKOVÉ BRAMBORÁČKY
Připravíme si : 10 dkg pohankové mouky
10 dkg jáhel
2 vejce
60 dkg brambor
Lněné (nebo slunečnicové ) semínko
Sůl, pepř, majoránka, česnek, mletý kmín
Olej, či sádlo na osmažení
Postup: D o mísy nasypeme pohankovou mouku a přidáme vejce a asi 40ml vody. Vše promícháme a necháme asi 1 a ½ hod uležet. Mezitím propláchneme jáhly studenou vodou, dáme do hrnce s dvojnásobkem vody a přivedeme k varu. Povaříme asi čtvrt hod. Necháme vychladnout. Pak nastrouháme najemno očištěné brambory a vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme do nich pohankovou směs, uvařené jáhly a lněné, nebo slunečnicové semínko. Dochutíme solí, majoránkou, pepřem, česnekem a kmínem.
Vše promícháme a vytvořené placičky smažíme na pánvi po obou stranách dozlatova. Odkládáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem !!
(zj)